Home Aansluitingen Meter/aansluiting wijzigen Van 2 naar 1 telwerk (enkel dagtarief)

Van 2 naar 1 telwerk (enkel dagtarief)

Heb je een meter met 2 telwerken en wil je een meter met 1 telwerk? Doe dan hier je aanvraag.

Dag- en nachttarief

Als je een meter hebt met 2 telwerken, betaal je minder voor je elektriciteit tijdens de nacht én in het weekend dan tijdens de dag.
Voor de meeste gezinnen is een meter met 2 telwerken voordeliger dan een meter met slechts 1 telwerk waarbij altijd het dagtarief geldt. Daarom hebben de nieuwe meters standaard 2 telwerken. Als je ’s nachts en tijdens weekends weinig verbruikt, kan een meter met 1 telwerk interessanter zijn. Wil je zeker zijn? Zoek het uit via de V-test van de VREG, www.vreg.be.

Uren van het dag- en nachttarief

Het dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 22 uur. Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend.

Dagtarief maandag-vrijdag 07.00-22.00 uur
Nachttarief maandag-vrijdag
weekend
22.00-07.00 uur
Doorlopend

Uitzonderingen: in Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Steenokkerzeel, Tielt-Winge, Baal (Tremelo) en Zoutleeuw is het dagtarief van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag. Het nachttarief is van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend.
In Wevelgem-Centrum en Izegem geldt deze regeling enkel indien er geen budgetmeter staat.

Opgelet: wettelijke feestdagen hebben géén invloed op bovenstaande standaard-uurregeling voor particuliere gebruikers (op het laagspanningsnet). Valt een feestdag op een weekdag? Dan blijft overdag het dagtarief van kracht.

Wat als je zelf energie produceert?

Ook als je op jaarbasis zelf meer energie produceert dan je verbruikt, bijvoorbeeld via zonnepanelen, kan een meter met 1 (terugdraaiend) telwerk voordeliger zijn. Klik hier voor meer info over een meter met een terugdraaiend telwerk.

Schakel over rond de jaarlijkse meteropname

Als je meer produceert dan je verbruikt, zal je meterstand op het einde van de tariefperiode weer op 0 gezet worden. Je krijgt geen vergoeding voor elektriciteit die je ‘teveel’ produceert. Wie wil overschakelen naar een meter met een 1 (terugdraaiend) telwerk, doet dat best rond de jaarlijkse meteropname. Anders bestaat het risico dat je een tussentijdse afrekening krijgt met
  • ofwel een groot overschot van de zomer dat naar 0 herleid wordt,
  • ofwel een groot tekort van de winter dat je niet meer kan compenseren.

Stappenplan, offerte en afspraak

Als je een aanvraag doet, krijg je een offerte en een persoonlijk stappenplan waarin duidelijk wordt uitgelegd wat jij als klant moet doen. Zodra je de offerte goedkeurt, kan je een afspraak maken om de meter met 2 telwerken te vervangen  of een telwerk te deactiveren.

Kostprijs

Je kan een prijssimulatie doen tijdens je aanvraag.
Als je je aanvraag helemaal afwerkt, krijg je een offerte.


energiescans