Home Premies Infrax BENO-pass stimuleert totaalrenovaties

Infrax BENO-pass stimuleert totaalrenovaties

Met een hervorming van de energiepremies wil de Vlaamse Regering nu ook de eigenaars en verhuurders van bestaande woningen en appartementen aanmoedigen om de stap naar meer energie-efficiëntie te zetten. Infrax zet sinds 1 januari 2017 de schouders onder dit beleid. Onder andere met de Infax BENO-pass.

Totaalrenovatie ≠ individuele premie!

Het woord zegt het in feite zelf: bij een totaalrenovatie moet je hele woning aangepakt worden. Sterker nog, dit is noodzakelijk indien je wil rekenen op de uitbetaling van de supplementen. Check dus steeds vooraf de voorwaarden op het informatieformulier van de BENO-pass.

Voucher totaalrenovatie: de Infrax BENO-pass*

Door de invoering van een voucher voor totaalrenovatie zal je bij het uitvoeren van meerdere energie-efficiënte ingrepen kunnen rekenen op een totaalrenovatiebonus. Concreet moet je binnen een periode van vijf jaar minstens 3 investeringen uitvoeren.

Onthou dat de voorwaarden van de BENO-pass strenger zijn dan die voor een individuele premie!
Zo moeten alle ruimtes die verwarmd kunnen worden of die eraan grenzen (het zogenaamde ‘beschermd volume’) volledig geïsoleerd zijn volgens de huidige normen én alle beglazing in je woning of appartement is hoogrendementsbeglazing. Lees dus zeker vooraleer je gaat BENOveren even pagina 3 van het BENO-informatieformulier.

De zeven investeringen die in aanmerking komen voor een totaalrenovatiebonus:

  • dak- of zoldervloerisolatie van minstens 30 m², én de volledige woning voldoet aan de isolatievoorwaarden (Rd-waarde van 4,5 m²K/W of hoger).
  • muurisolatie (spouw, buitenkant of binnenkant) met een oppervlakte van minstens 30 m², én de volledige woning voldoet aan de isolatievoorwaarden: min Rd-waarde 2 voor binnenmuur, min 3 voor buitenmuur en lambdawaarde van max 0,65 m²K/W voor spouwmuuur.
  • vloerisolatie met een oppervlakte van minstens 30 m², én de volledige woning voldoet aan de isolatievoorwaarden (Rd-waarde van 2 m²K/W of hoger).
  • nieuwe beglazing voor een oppervlakte van minstens 5 m² én de volledige woning is voorzien van hoogrendementsglas met Ug-waarde van 1,1 of lager.
  • zonneboiler
  • warmtepomp
  • ventilatiesysteem
Voorbeeld: doe je binnen de vijf jaar een investering in drie van de zeven hogervermelde investeringen, én je volledige woning voldoet aan de voorwaarden van die investeringen, dan krijg je een renovatiebonus van 1 250 euro van Infrax. Daarna krijg je per bijkomende investering een volgende bonus. Wanneer je in alle zeven hogervermelde renovaties en/of technieken investeert dan krijg je in totaal een bonuspakket van 4 750 euro.

* Beno-pass is de roepnaam voor de voucher zoals bedoeld in artikel 6.4.1/1/3 van het Energiebesluit van 19 november 2010.


energiescans