Project Slimme meters

Verloop van het project

Eerste testfase

Tijdens de Proof of concept, het eerste deel van het proefproject, werden 450 slimme meters  voor elektriciteit en aardgas geplaatst. De voornaamste conclusie van dit project was dat de communicatie via de teledistributienetten het gewenste bereik en de nodige snelheid konden halen. 

Gaan verbruikers efficiënter met energie om als ze frequent terugkoppeling krijgen over hun verbruik en is dit gedrag blijvend? Dit onderzoek werd ook in het kader van deze eerste testfase (POC) uitgevoerd.

Ruimer testgebied

Tijdens het pilootproject, vanaf oktober 2012, plaatst Infrax 10.000 slimme meters. De doelstelling is te achterhalen welke invloed slimme meters hebben op de bestaande processen. Dit geeft een duidelijker beeld over de mogelijke baten van slimme meters.

Functies zoals de slimme meter van op afstand bedienen en budgetmeters vervangen door slimme meters, zal Infrax in een volgende stap grondig testen.

Enkele gemeenten in het pilootproject

In enkele gemeenten lopen proefprojecten om met waarheidsgetrouwe gegevens analyses te kunnen maken. In onderstaande gemeenten heeft Infrax één of meerdere cabines geselecteerd. De woningen en straten die erop aangesloten zijn, krijgen slimme meters.

Limburg  West-Vlaanderen  Antwerpen  Vlaams-Brabant 
Lommel
Beringen
Sint-Truiden
Hasselt
Lanaken
Dilsen-Stokkem
Genk 
Diksmuide
Torhout
Koekelare
Middelkerke
Ledegem
Harelbeke 
Hoboken
Kiel 
Geetbets;

Worden alle meters vervangen door slimme meters?

Standpunt van Infrax

Alle mechanische meters in een snel tempo vervangen door slimme meters is een erg grote investering. De kosten hiervoor zouden de distributienettarieven nodeloos doen stijgen. Infrax is ervan overtuigd dat het beter is om een slimme meter te plaatsen enkel daar waar hij voor een meerwaarde zorgt.

Europese regelgeving

In heel Europa komen op termijn slimme meters in de plaats van mechanische meters. Elke Europese lidstaat dient tegen 3 september 2012 een gemotiveerd standpunt in te nemen over de manier waarop ze de invoering ziet. Lidstaten die geen standpunt innemen, moeten tegen 2020 80% van de meters vervangen.

Standpunt Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering heeft in juni 2012 beslist om nog niet over te gaan tot een algemene uitrol van slimme meters. De onduidelijkheid over de kosten tegenover de mogelijke voordelen heeft daartoe geleid. Ook het Waals gewest verkiest om niet over te gaan tot een algemene uitrol van slimme meters.

Standpunt België

Het eindrapport dat op 3 september aan de Europese overheid wordt overgemaakt, bevat de analyses en evaluaties die op gewestelijk niveau zijn uitgevoerd.

Inbreuk op de privacy?

Privacycommissie

Infrax volgt de richtlijnen vanuit de Privacycommissie over de uitrol van slimme meters. Infrax garandeert de privacy van alle meetgegevens. Zij zal deze nooit zonder expliciete toelating van de klant ter beschikking stellen aan derden.

Kan ik een slimme meter weigeren?

Voor het onderzoeksproject slimme meters is een maximale deelname van de eindgebruikers belangrijk. Daarom draagt Infrax alle kosten die hieraan gebonden zijn. Wie uitdrukkelijk niet wenst mee te werken, mag weigeren.


1000 km Kom op tegen Kanker